Presentation

The Cave des Vignerons de Buxy was created thanks to the determination of the Cote Chalonnaise winegrowers to pool their talents in a common project and make their wine, tend to their vines and sell and market their produce together.

The story behind this adventure is one of an human and social endeavour stretching back over 89 years.
 

120 families work the plantings that go to make up this vineyard, perpetuating the techniques of their forefathers. Working together, these men and women uphold the values which are at the root of quality and respecting the environment. Thanks to the fruit of their labours, the passion for their profession and their deep attachment to the soil, these winegrowers have managed to bring out all the character of their land.

The grouping of the many little family plantings, all inspired by the same values of solidarity, sharing and conviviality, resulted in the creation of advanced production facilities geared to the demands of the market.

La Cave des Vignerons de Buxy est née de la volonté de vignerons de la Cote Chalonnaise de s’unir autour d’un projet commun : vinifier, élever et commercialiser leurs vins ensemble.

Une épopée qui a débuté il y a 89 ans et qui s’est transformée en une aventure humaine exceptionnelle…

Ce sont 120 exploitations familiales, qui cultivent ce vignoble en perpétuant les gestes de leurs pères. Ensemble, ces hommes et ces femmes défendent des valeurs qui prônent la qualité et le respect de l’environnement. Par le fruit de leur travail, la passion de leur métier et leur attachement à la terre, ces vignerons ont su révéler leurs terroirs.

Le regroupement de cette multitude de petites exploitations familiales animées par les mêmes valeurs de solidarité, partage et convivialité a donné naissance à un outil de production performant en phase avec les demandes du marché.

The growing and harvesting of the grapes is rigorously monitored and controlled.    

The Cave des Vignerons de Buxy is the result of collective enterprise and the work of 120 wine-growers and 42 employees, and sells 7 million bottles per year for a turnover of 40 million euros.
 
Thanks to its local, national and international renown the la Cave des Vignerons de Buxy has become the ambassador for the wines of Southern Burgundy.

La culture et la récolte des raisins font l’objet d’un suivi et d’un contrôle rigoureux.

Ainsi, c’est avec une parfaite connaissance du terrain qu’une équipe de spécialistes servie par des techniques de vinification et d’élevages modernes, peut élaborer des vins authentiques, reflet des terroirs de la Côte Chalonnaise et du Mâconnais.

La Cave des Vignerons de Buxy est l’œuvre d’une démarche collective animée par une équipe de 120 vignerons et 42 salariés ; 7 millions de bouteilles vendues par an et un chiffre d’affaires de plus de 40 millions d’euros. Grâce à son rayonnement local, national et international, la Cave des Vignerons de Buxy est devenue l’ambassadeur des vins de Bourgogne du Sud….

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Historical

1931

The cave des Vignerons de Buxy was founded on 30 June 1931, by 98 pioneer wine growers from Buxy and some surrounding areas. They decided to work together to find a collective solution to the problems they were experiencing with the production, storage and sale of their wines.

An 8,000-hl capacity vathouse was built. The work was not finished in time for the first harvest, but the harvest had to be brought in nonetheless.
    
Their financial resources were very limited and it was only the energy and tenacity of these first wine growers that kept the Cooperative going. They started to sell the wine in bottles for the first time …

1936

The “Montagny ” A.O.C. was officially recognised by the decree of 11 September 1936. Extending over the communes of Montagny-les-Buxy, Saint Vallerin, Jully-les-Buxy and Buxy, it was one of the first appellations to receive recognition.

The “Montagny” appellation includes many “premier cru” climats. There are 53 in total, the most famous of which are Montcuchot, Les Coères, Les Chaniots (or Chagnots).

In Montagny, these are mostly located in the intermediate zones and frequently on the upper slopes.

1931

La Cave des Vignerons de Buxy a été créée le 30 Juin 1931, sous l’impulsion de 98 vignerons pionniers de Buxy et des communes environnantes. Ils ont décidé de s’unir pour trouver une solution collective à leurs problèmes de vinification, stockage et commercialisation.

Une cuverie de 8 000 hl fut construite. Les travaux n’étaient pas terminés pour les premières vendanges, mais il fallait rentrer la récolte.

Les moyens financiers étaient très limités, seul le courage et la ténacité ont permis aux anciens de faire fonctionner la coopérative. Et pour la première fois, la vente en bouteilles commençait…

1936

Reconnaissance de l’appellation d’origine contrôlée « MONTAGNY » par le décret du 11 Septembre 1936. Elle fait partie des premières appellations à avoir été reconnues. Elle s’étale sur les communes de Montagny-les-Buxy, Saint Vallerin, Jully-les-Buxy et Buxy.

L’appellation « MONTAGNY » comporte des climats en « premier cru ». Ils sont au nombre de 53. Les plus connus sont : Montcuchot, Les Coères, Les Chaniots (ou Chagnots). A Montagny, ils sont généralement situés en zone intermédiaire, et remontent souvent en haut de coteau.

1945

The winery often had difficulty finding space for all the wine it produced. Even though the size of the harvests fluctuated (16,000 hl in 1935 and 5,130 hl in 1938), they still had to resort to storing the wines in rail tankers in Buxy station during the winter.

This is why, whenever finances allowed, they expanded their site to increase the vinification capacity.

1968

Roger Rageot was named director of the Cave des Vignerons de Buxy.
 
The board had employed its first director and it entrusted him with the management of the Cooperative along with the mission of developing the sales of wine in bottle in order to obtain a better return for the members’ production.
 

The market was particularly difficult at this time.

1945

La cave connaît régulièrement des problèmes de places pour loger la totalité des vins récoltés. Même si les récoltes sont très irrégulières (16000 hl en 1935 et 5130 hl en 1938), elle ira jusqu’à stocker les vins dans des wagons-citernes en gare de Buxy durant l’hiver.

C’est pourquoi, dès que sa situation le permet, elle agrandit régulièrement ses locaux afin d’augmenter sa capacité de vinification.

1968

M. Roger RAGEOT est nommé directeur de la Cave des Vignerons de Buxy.

Le conseil d’administration embauchait son premier directeur et lui confiait la gestion de la coopérative, et la mission de développer la commercialisation des bouteilles, afin de mieux valoriser la production des adhérents.

A cette époque, le marché était particulièrement difficile.

1977

LOn 24 January 1977, the Cave de Saint Gengoux le National merged with the Cave des Vignerons de Buxy.

From then on, the Cave des Vignerons de Buxy’s production area spanned both the Côte Chalonnaise and the Mâconnais regions.

This meant that it was able to offer a range of wines from Santenay to Cluny, including the appellations of Montagny, Mercurey, Givry, Rully, Macon Village and Mâcon Saint Gengoux. It also became Burgundy’s leading supplier for Bourgogne Aligoté.

1985

The winery’s management and board set about improving the quality of their work upstream. They created technical committees and introduced a process for identifying the quality vines before the harvest.

This allowed them to introduce a tiered payment system based on the perceived potential of each vineyard before the harvest. Over the years, this system has evolved to meet new quality objectives.

1977

Le 24 Janvier 1977, la Cave de Saint Gengoux le National rejoint la Cave des Vignerons de Buxy.

Dorénavant, la zone de production de la Cave des Vignerons de Buxy se situe en Cote Chalonnaise et se prolonge en Mâconnais.

Cela permet de proposer aujourd’hui une gamme de vins de Santenay à Cluny avec des appellations telles que Montagny, Mercurey, Givry, Rully, Macon Villages ou Macon St Gengoux et d’être l’interlocuteur bourguignon majeur pour la commercialisation du Bourgogne Aligoté.

1985

La direction et le conseil d’administration de la cave ont le souci de l’amélioration de la qualité du travail en amont.

Ils décident de mettre en place des commissions techniques et un système de sélection des vignes de qualité avant les vendanges. Ce système permettait déjà une différenciation du paiement selon la qualité potentielle observée au vignoble à la veille des vendanges.

Au fil des années, le système a été complété et renforcé.

2002

Playing host to the peripatetic Saint-Vincent Festival was quite an event.

The festivities were organised under the aegis of the Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Decorating the villages and developing the Saint-Vincent vintage took months of preparation and involved all the winegrowers and the entire population of the villages of Montagny, Saint Vallerin, Jully les Buxy and Buxy.

For the first time, developing the vintage was a collective project. Each winegrower brought 40 kg of grapes per hectare to the Cave des Vignerons de Buxy.

The cellar produced, matured and packaged the four Saint Vincent vintages for all the producers of the appellation. It was a roaring success!

2013

Charte logo VDD vert + bleu mai 2012

The Cave des Vignerons de Buxy is committed to the ‘Vignerons en Développement Durable’ approach (sustainable development for winegrowers), which was renamed ‘Vignerons Engagés’ (https://vignerons-engages.com) in 2020.

With its local, national and international reach, the winery has become an ambassador for the wines of Southern Burgundy…

2002

Accueillir la Saint-Vincent Tournante est un événement. L’organisation des festivités sous la tutelle de la Confrérie des Chevaliers du Tastevin, la décoration des villages et l’élaboration des cuvées de Saint-Vincent ont nécessité des mois de préparation et la participation de tous les vignerons et de toute la population des villages de Montagny, Saint Vallerin, Jully les Buxy et Buxy.

Pour la première fois, les cuvées sont le résultat d’une élaboration collective. Chaque vigneron a apporté 40 kg de raisins par hectare à la Cave des Vignerons de Buxy. La cave a vinifié, élevé et conditionné les quatre cuvées de Saint Vincent pour l’ensemble des producteurs de l’appellation. Ce fut un magnifique succès !

2013

Charte logo VDD vert + bleu mai 2012

La Cave des vignerons de Buxy s’engagent dans la démarche Vignerons en Développement Durable, qui devient Vignerons Engagés en 2020.
Grâce à son rayonnement local, national et international, la cave est devenue l’ambassadeur des vins de Bourgogne du Sud…

2014

The Vignerons de Buxy started offering their customers wines from the Millebuis Collection. These wines are made from the painstaking process of harvesting and vinifying individual vineyard plots separately.

2015

On 2 June 2015, the Cave des Vignerons de Buxy and the Caves Bailly-Lapierre joined forces to create “La Compagnie de Burgondie”, pooling their sales, marketing and logistics resources in Burgundy. In 2016, AVB (Alliance des Vignerons Bourgogne Beaujolais) joined La Compagnie de Burgondie, strengthening its position as a key wine operator within the Greater Burgundy region.

2014

Les vignerons de Buxy proposent à leurs clients les vins de la collection Millebuis qui sont le fruit d’un long travail de sélection parcellaire au vignoble.

2015

Le 02 Juin 2015, La Cave des Vignerons de Buxy et les Caves Bailly-Lapierre s’associent pour donner naissance à « La Compagnie de Burgondie » regroupant, en Bourgogne, leurs moyens commerciaux, marketing, et logistique. Puis en 2016, AVB (Alliance des Vignerons Bourgogne Beaujolais) rejoint La Compagnie de Burgondie qui renforce ainsi sa position d’opérateur viticole clé de la Grande Bourgogne.

2019

On 11 May 2019, the Vignerons de Buxy inaugurated La Maison Millebuis, a new space dedicated to wine tasting and wine tourism.

2019

Le 11 mai 2019 a eu lieu l’inauguration de la Maison Millebuis, le nouvel espace de dégustation et d’œnotourisme des Vignerons de Buxy.